Μετεξακτικές Οδηγίες

Την ημέρα της εξαγωγής

1) Η γάζα πρέπει να παραμένει στο σημείο της εξαγωγής για τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος θρόμβος αίματος, να σταματήσει η αιμορραγία και να προστατευθεί το τραύμα.

2) Αποφύγετε το φαγητό για τουλάχιστον 2 ώρες. Αποφύγετε επίσης:

  • Ζεστά, γαλακτοκομικά και τροφές που θρυμματίζονται.
  • Μεγάλες ποσότητες νερού.
  • Προτιμήστε κρύες και μαλακές τροφές για τις επόμενες μέρες.

3) Απαγορεύεται το κάπνισμα για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο καπνός καθυστερεί την επούλωση της πληγής.

4) Αποφύγετε το αλκοόλ για μερικές μέρες.

5) Αποφύγετε να ξεπλύνετε το στόμα σας. Μη φτύσετε για μερικές ώρες. Η αρνητική πίεση που δημιουργείται στο στόμα σας οδηγεί το θρόμβο του αίματος στην αποκόλληση του από το σημείο της πληγής και εμποδίζει την επούλωσή της.

6) Σε περίπτωση δημιουργίας οιδήματος (πρήξιμο), μπορείτε να τοποθετήσετε κρύα κομπρέσα 5-8ºC (παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα) τοπικά στην περιοχή του οιδήματος για 15-20 λεπτά.

7) Το βράδυ κρατήστε το κεφάλι σας σε υπερυψωμένη θέση από το υπόλοιπο σώμα χρησιμοποιώντας επιπλέον μαξιλάρια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες δημιουργίας οιδήματος.

8) Σε περίπτωση πόνου χρησιμοποιήστε αναλγητικά σκευάσματα αλλά ΟΧΙ ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), γιατί εμποδίζει την πήξη του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Τις επόμενες ημέρες

1) Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα, νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια).

2) Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο μετά από 1 εβδομάδα για αφαίρεση τυχόν ραμμάτων και έλεγχο της πληγής.

3) Αν η αιμορραγία συνεχίζεται για περισσότερο από 24 ώρες ή αν έχετε άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον Οδοντίατρό σας