Οδοντικά εμφυτεύματα

Α) Χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Tα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευές από Τιτάνιο, ένα βιοσυμβατό υλικό που έχει το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Αποτελούν τον πιο σύγχρονο και επιτυχημένο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών είτε έχουν χαθεί όλα τα δόντια, είτε μόλις ένα. Ενσωματώνονται στο οστό με μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία. Η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους είναι ελάχιστη και ο πόνος ελέγχεται με ένα ήπιο παυσίπονο. Ακολουθεί περίοδος 3-6 μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της οστεοενσωμάτωσης. Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες. Μετά την περίοδο επούλωσης, τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.

impl

Τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων:

  • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών
  • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού
  • Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς είτε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία, είτε μια ακίνητη εργασία
  • Τα δόντια που κατασκευάζονται πάνω τους λειτουργούν όπως τα φυσικά
  • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν ( αυξημένη ικανότητα μάσησης, αποφυγή μετακίνησης των γειτονικών δοντιών κ.τ.λ)

B) Ανύψωση ιγμορείου

Η ανύψωση ιγμορείου είναι μια χειρουργική οδοντιατρική επέμβαση για την ανάπλαση του οστού της άνω γνάθου, όταν υπάρχει έλλειψη επαρκούς οστού, που στόχο έχει την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.Η διαδικασία αυτή αποκαθιστά τυχόν οστικά ελείμματα μέσω της μεταμόσχευσης και δημιουργίας νέου οστού ώστε να αποκτήσει η γνάθος το απαιτούμενο βάθος για την προσαρμογή του εμφυτεύματος στην περιοχή των οπισθίων δοντιών της άνω γνάθου. Ο οδοντίατρος θα συστήσει την επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου όταν τα απεικονιστικά στοιχεία (πανοραμικές ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες) δείξουν ότι δεν υπάρχει αρκετή οστική μάζα στην άνω γνάθο για την υποστήριξη της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων.

Οι τεχνικές της ανύψωσης είναι:

  • Κλειστή Ανύψωση Ιγμορείου (εσωτερική)
  • Ανοικτή Ανύψωση Ιγμορείου (πλάγιο παράθυρο)