Κινητή προσθετική

Α) ΟΛΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

κινητη ολικη

Η ολική οδοντοστοιχία χρησιμοποιείται όταν μια γνάθος είναι νωδή, δηλαδή λείπουν όλα τα δόντια. Είναι μια κινητή κατασκευή που αντικαθιστά όλα τα δόντια, στηρίζεται στους μαλακούς ιστούς και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει ακίνητη προσθετική αποκατάσταση επάνω σε εμφυτεύματα. Παρ’όλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο εμφυτευμάτων κάτω από την ολική οδοντοστοιχία, καθιστώντας την πραγματικά σχεδόν ακίνητη με τη χρήση συνδέσμων ακριβείας.

Β) ΜΕΡΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΥ

κινητη μερικη

Οι μερικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν σε μια γνάθο λείπουν αρκετά δόντια και δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα κενά χρησιμοποιώντας είτε γέφυρες πορσελάνης είτε εμφυτεύματα. Είναι μια κατασκευή που στηρίζεται στα εναπομείναντα δόντια με διάφορους τρόπους, αφαιρείται από το στόμα και καθαρίζεται καθημερινά από τον ασθενή.

Γ) ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΩΝ Η ΟΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

denture-18090433

Η έλλειψη των φυσικών δοντιών οδηγεί στην σταδιακή απορρόφηση του οστού της γνάθου. Η απώλεια οστικής μάζας , αλλάζει το σχήμα και την επιφάνεια εφαρμογής της βάσης της οδοντοστοιχίας, με αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια αυτή να μην εφαρμόζει σωστά. Με τις αναγκαίες προσαρμογές μπορεί να ανακτήσει ξανά το απαραίτητο σχήμα και πάχος, μια διαδικασία γνωστή και ως ‘αναγόμωση’. Οδοντοστοιχίες που αρχίζουν να γλιστρούν συνεχώς από τη θέση τους ή δημιουργούν πληγές στα ούλα, είναι ενδείξεις ότι χρειάζονται επιδιόρθωση. Επίσης όπως όλες οι προσθετικές εργασίες, μπορούν να σπάσουν και να χρειαστούν επισκευή ή αντικατάσταση.

Click here to add your own text