Γενική Οδοντιατρική

Α) Εμφράξεις δοντιών με σύνθετη ρητίνη

antikatastasi-emfraksewn2-prin-meta

Η συνθετική ρητίνη ή αλλιώς λευκό σφράγισμα του δοντιού είναι ένα υλικό που μπορεί να κολλήσει στον οδοντικό ιστό και να αντικαταστήσει ένα τμήμα του δοντιού που λείπει ή έχει καταστραφεί από την τερηδόνα.

Μόλις εντοπιστεί κάποια εστία τερηδόνας κατά τον τακτικό εξαμηνιαίο έλεγχο το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με το σφράγισμα του δοντιού και να αποφύγουμε όλες τις δυσάρεστες συνέπειες όπως η απονεύρωση ή και εξαγωγή του δοντιού. Ο πόνος της τερηδόνας συνήθως είναι στα γλυκά, το κρύο και το ζεστό, είναι σχετικά ήπιος και δεν κρατάει παρά μερικά δευτερόλεπτα μετά την πάροδο του ερεθίσματος.

Τι μας προσφέρουν τα λευκά σφραγίσματα :

 • υψηλή αισθητική, ομοιάζοντας με το φυσικό δόντι
 • δυνατότητα αντικατάστασης των παλιών μαύρων σφραγισμάτων με αισθητικά λευκά σφραγίσματα
 • δυνατότητα αντικατάστασης των παλιών λευκών σφραγισμάτων που έχουν απορροφήσει χρωστικές
 • δυνατότητα επιδιόρθωσης των περιοχών που έχουν φθορά (όπως για παράδειγμα οι κοπτικές επιφάνειες των πρόσθιων δοντιών)
 • δυνατότητα επιδιόρθωσης των αυχενικών υπερευαισθησιών

Β)Εμφράξεις δοντιών με αμάλγαμα

sliver-filling-490x367

Το αμάλγαμα , γνωστό και ως ”μαύρο σφράγισμα”, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική καθώς χρησιμοποιείται πάνω από 100 χρόνια . Η σύνθεση του αποτελείται από άργυρο, χαλκό, ψευδάργυρο και υδράργυρο. Παρόλο που η σύστασή του με την πάροδο των ετών έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, στις μέρες μας η χρήση του είναι περιορισμένη καθώς έχει αντικατασταθεί από τις σύνθετες ρητίνες.

Τα πλεονεκτήματα του αμαλγάματος είναι :

 • η μεγάλη του αντοχή στις μασητικές δυνάμεις, γι’αυτό και χρησιμοποιείται σε μεγάλες κοιλότητες
 • δεν διαλύεται από τα στοματικά υγρά
 • δεν τρίβεται εύκολα
 • είναι εύκολο στην τοποθέτησή του

Τα μειονεκτήματα του αμαλγάματος είναι :

 • λόγω του μαύρου χρώματος που έχει δεν προσφέρει αισθητικά αποτελέσματα
 • χρησιμοποιείται κυρίως στα πίσω δόντια
 • πρέπει να αφαιρεθεί αρκετά μεγάλο τμήμα υγιούς δοντιού για να μπορέσει να δημιουργηθεί χώρος και να συγκρατείται η έμφραξη αμαλγάματος
 • μπορεί να διαβρωθεί ή να μαυρίσει μέσα στο χρόνο, δημιουργώντας αποχρωματισμό στο δόντι

Γ) Ανασύσταση σπασμένων δοντιών

cartoon_sick_tooth

Όταν έχουμε μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας,  δηλαδή όταν το δόντι είναι πολύ κατεστραμμένο , κάνουμε ανασύσταση (χτίσιμο) του δοντιού προσπαθώντας να το ανακατασκευάσουμε ώστε να μιμηθούμε την αρχική του κατάσταση. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των σύνθετων ρητινών, ενδορριζικών αξόνων ( σε περιπτώσεις που είναι αναπόφευκτη και η απονεύρωση του δοντιού), καρφίδων και άλλων υλικών. Σε αρκετές περιπώσεις απαιτείται και η κατασκευή μεταλλοκεραμικής στεφάνης (θήκης) για να προστατεύσουμε το δόντι από μεταγενέστερα κατάγματα.

Δ) Όψεις πορσελάνης ή ρητίνης

Οι όψεις των δοντιών είναι εξαιρετικά λεπτές φλούδες (μέσος όρος πάχους 1 mm) από κεραμικό υλικό (πορσελάνη) ή σύνθετη ρητίνη, οι οποίες τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών και χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν αισθητικές ατέλειες που αφορούν το σχήμα, το χρώμα ή τα συγκλεισιακά προβλήματα των δοντιών.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι όψεις :

 • σε δόντια πολύ μικρά ή μεγάλα ή σε δόντια με ανισόπεδες επιφάνειες
 • σε δόντια με μεγάλα διαστήματα (κενά)
 • σε δόντια που έχουν χρωματιστεί από την λήψη τετρακυκλίνων ή από τραυματισμό ή μετά από ενδοδοντική θεραπεία
 • σε περιπτώσεις που θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα και το σχήμα των δοντιών

Τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης :

 • δεν απορροφούν χρωστικές ουσίες
 • έχουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα
 • είναι ανθεκτική λύση

Τα μειονεκτήματα των όψεων πορσελάνης :

 • υψηλό κόστος
 • λεπτομερειακή τεχνική κατασκευής
 • δύσκολη επιδιόρθωση

Τα πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης :

 • είναι οικονομικότερες από τις όψεις πορσελάνης
 • είναι εύκολο να επισκευαστούν, αν σπάσουν ή φύγουν

Τα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης :

 • όπως όλες οι ρητίνες με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν και ίσως μετά από κάποια χρόνια χρειαστούν αντικατάσταση
 • μπορεί να σπάσουν ή να ξεκολλήσουν, όμως είναι υλικά που επισκευάζονται γρήγορα

Ε) Λεύκανση

mouth3

Η λεύκανση των δοντιών είναι η τεχνική που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε ένα λευκότερο και υγιές χαμόγελο. Η σύγχρονη οδοντιατρική δεν αρκείται πια στο να είναι τα δόντια λειτουργικά, αλλά επιδιώκει να τα κάνει να δείχνουν και όμορφα, προσφέροντας ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο.

Είναι η λεύκανση επικίνδυνη για την υγεία των δοντιών;

Όχι, αρκεί να ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας και να μην γίνονται υπερβολές. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνοι τους οι ασθενείς λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου.

Πώς γίνεται η λεύκανση των δοντιών;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές τεχνικές λεύκανσης των δοντιών. Η πρώτη είναι η λεύκανση που γίνεται στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο, η δεύτερη είναι αυτή που γίνεται στο σπίτι από τον ασθενή φορώντας ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης (μασελάκια), που κατασκευάζει ειδικά για κάθε ασθενή ο οδοντίατρος και η τρίτη ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Σε αυτή την ερώτηση δεν υπάρχει ακριβής απάντηση, γιατί το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως εξαρτάται αρκετά από τις συνήθειες μας. Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση τροφών και ποτών που περιέχουν αυξημένες χρωστικές, όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι, επιδρούν αρνητικά στα αποτελέσματα της λεύκανσης. Επίσης, εξαρτάται από την υγιεινή του στόματος και τέλος από αυτό που αποκαλούν συχνά οι ασθενείς «κακή ποιότητα» των δοντιών.

ΣΤ) Καθαρισμός

72sugarbugs-1

Ο καθαρισμός των δοντιών ή αλλιώς αποτρύγωση είναι μια πολύ συνηθισμένη οδοντιατρική πράξη, η οποία θα πρέπει να γίνεται περίπου μία με δύο φορές το χρόνο. Περιλαμβάνει την απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με μια ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός.

Η οδοντική πλάκα έχει μαλακή σύσταση και αφαιρείται κανονικά με το συχνό βούρτσισμα. Όταν όμως δεν είμαστε τόσο συνεπείς στη σωστή στοματική υγιεινή, τότε η πλάκα μαζί με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα-τρυγία. Η τρυγία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο. Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα και χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα σοδοβολής για την απομάκρυνση των χρωστικών ουσιών (καφές, τσιγάρο, κόκκινο κρασί κ.α.).

Στο τέλος της επίσκεψης δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής που αφορούν την ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος και μεσοδόντιου καθαρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από έντονη εναπόθεση πλάκας, η συχνότητα του καθαρισμού των δοντιών διαφέρει από αυτή που έχει αναφερθεί παραπάνω.